Köpa Hus i Thailand

Köpa Hus i Thailand

Hur ska man gå till väga för att köpa hus i Thailand, vilka tryggheter har man som husköpare och vad ska man akta sej för.

Hitta rätt hus till rätt pris.
Att hitta rätt hus till rätt pris kan vara ett riktigt detektivarbete, ett bra sätt att få en övergripande uppfattning om marknadspriset för hus just i ditt område är att åka runt till så många projekt som möjligt och se på priser och kvalitet på olika fastigheter, skillnader på byggsätt och materialval kan göra att priset skiljer sej en hel del mellan olika fastigheter.

Det svåraste att snabbt få grepp om i ett område är hur mycket läget är värt, markpriserna kan skilja extremt mycket beroende på läget, om fastigheten ligger vid stranden eller centralt i en större stad kan hus och tomt kosta helt fantastiska summor på många ställen i Thailand, fastigheter inlands och i mindre bebyggda områden kostar betydligt mindre och i vissa områden är marken näst intill gratis vilket gör att hus och tomt säljs betydligt billigare.

Något som man ska vara medveten om när man letar hus och tomt är att Thailändarna värderar mark och hus som ligger precis bredvid en stor väg väldigt högt eftersom thailändarna ser denna typen av mark som bra att bedriva någon enkel typ av verksamhet ifrån. Som västerlänning föredrar man ofta att ha lite längre avstånd ifrån stora vägar med tanke på buller och avgaser.

Hur Man kan äga sitt hus.
Som Icke thailändsk medborgare kan man äga hus men inte tomt i eget namn.
Det finns dock en del sätt att inneha sin tomt på som är både trygga och bra.
Många väljer att starta företag och äga hus och mark via sitt företag, andra väljer att Leasa sitt hus och tomt. Den vanligaste och tryggaste ägandeformen är dock att äga sitt hus via företag.
Läs mer om ägandeformer här.

Att anlita advokat

Om du ska köpa ditt hus av en Thailändsk byggare är det absolut rekommenderat att du anlitar en advokat som kollar upp alla handlingar och sätter upp din ägandeform.
Åk gärna runt och prata med flera advokatbyråer då det är viktigt att du hittar en kompetent advokat som har kunskap i ditt specifika ärende.

Huspriser i Thailand.

Vad ett hus kostar beror som jag skrivit ovan mycket på markpriser och läge, men jag ska ge ett exempel på vad ett välbyggt hus anpassat för västerlänningar bör ligga på.

Att bygga hus i Thailand med västerländsk standard kostar mellan 15.000-25.000 THB per m²
Så ett medelpris för ett hus i storleken 150 m² skulle kosta ca 3 miljoner THB och då är inte tomten inräknad, om man hittar ett medelläge så skulle tomtpriset förmodligen ligga på ungefär 1 miljon THB så ett medelpris för ett välbyggt hus med ett medel bra läge ligger ungefär på 4 miljoner THB.

Detta är givetvis en mycket grov beräkning men kan vara bra att ha med sej när man letar hus i Thailand.

House and apartments in Thailand-Sunshinehouse

 

Sunshine House Co., Ltd. is a company under Western Management and has been operating in Thailand since 2008. Real estate is one of our main business areas with property, development, house, condos, land and rental in the Rayong, Ban Phe and Mae Phim areas.
Sunshinehouse.Co,Ltd 69/7 Moo 2. Tambon. Chakpong. Maeng Rayong 21190 Thailand.

Phone: +66 (0) 944 879 913 E-mail: info@sunshinehouse-thailand.com

Ban Phe - Mae Phim